Västmanland satsar på bättre villkor för nyutbildade sjuksköterskor

Västmanland satsar på bättre villkor för nyutbildade sjuksköterskor
Jani Stjernström besökte seminariet om unga sjuksköterskors upplevelser av att komma ut i yrkeslivet. Foto: Helena Mirsch

Vårdförbundet i Västmanland startar nu ett projekt tillsammans med landstinget där man ska förbättra arbetsvillkoren för nyanställda sjuksköterskor. Syftet är att se över arbetstiderna och få bättre handledning och trygghet för dem som är nya i yrket.

 Jani Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland, var en av många intresserade åhörare när rapporten om hur unga sjuksköterskor upplever övergången till arbetslivet presenterades i går på ett seminarium under Almedalsveckan.

– Det här är väldigt intressant för oss och ger ett bra underlag när vi nu ska börja diskutera hur vi kan förbättra situationen , säger hon.

Lokal överenskommelse

I Västmanland har Vårdförbundet träffat en överenskommelse med landstinget som handlar om att man gemensamt ska se över arbetstider och andra villkor för de nyutbildade.

– Vi har sett att de ofta blir anställda på rotationstjänstgöring, då får de ingen kontinuerlig handledning och ingen trygghet i vart de ska vända sig. De pressas att ta alldeles för stort eget ansvar redan från början, säger Jani Stjernström.

Hon är glad över att det nu finns en lokal överenskommelse om att Vårdförbundet och arbetsgivaren ska ta tag i det här problemet gemensamt.

Högre sjuktal bland de unga

– Många av våra unga har till och med högre sjuktal än sina äldre kolleger och det är förstås oroande även för arbetsgivaren. Nu när så många äldre går i pension måste man verkligen kunna behålla de unga, säger Jani Stjernström.

Hon hoppas att man ska komma fram till att nyutbildade inte ska sättas på rotationstjänstgöring i början, att någon form av trainee-program införs och att introduktionerna anpassas efter vars och ens individuella behov.

– Det är väldigt olika hur snabbt man kommer in i jobbet och det är klart att det går fortare och enklare för någon som till exempel har arbetat flera år som undersköterska tidigare, menar Jani Stjernström.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida