5 frågor. Hur står sig hygienhypotesen i dag?

Vilka råd ska man egentligen ge till nyblivna föräldrar när det gäller att skydda barnet mot allergier? Ja, inte ens specialisten hittar särskilt många råd som är väl underbyggda.

Johan Alm är barnallergolog och har forskat så länge att han sett många teorier komma och gå. Men visst finns det ett samband mellan tarm­floran och allergier.

Hur står sig hygienhypotesen i dag??
— Den står sig, men är väl fortfarande en hypotes efter 22 år. Orsakerna till allergier har visat sig vara så komplexa att det blir motstridiga resultat i forskningen. Det blev väldigt tydligt på en internationell konferens nyligen där jag var på ett seminarium som hette just ”Motstridigheter i hygienhypotesen”.

Hur kommer det sig?
— Miljöfaktorerna är många och de påverkar oss olika eftersom de samspelar med vårt arv. Vi har till exempel sett att lantbrukarbarn har ett bättre skydd mot allergier. Men det gäller bara barn med en viss variant av en särskild gen. Har barnet en annan variant blir det i stället mer allergiskt av lantbruksmiljö.?

— Vi ser fler och fler sådana exempel. De flesta klarar bil­avgaser bra, men vissa är särskilt känsliga. Samma sak gäller för de flesta allergi- och överkänslighetsreaktioner.?

Finns det ett samband mellan tarmfloran och allergier??
— Ja, forskningen hittar hela tiden samband mellan en förändrad tarmflora och ökad risk för allergier, men orsakssambandet är inte så enkelt som man kanske skulle önska. Det beror just på att flera faktorer spelar in och mycket pekar på att vi ärver en viss typ av tarmflora.?

— Det här betyder att vi inte heller kan säga vad som skyddar, det som är bra för den ena kanske inte är bra för den andra. När det gäller probiotika har försök visat att det möjligtvis ger ett litet skydd mot eksem för vissa barn, men annars finns det väldigt lite vetenskapligt stöd för att probiotika skulle kunna förebygga allergier.?

Så ju mer ni forskare får fram desto mindre vet ni??
— Så skulle man kunna säga, men jag tror att det kommer att utkristallisera sig vissa mönster, att vi kommer att kunna se olika grupper som mår bra av olika saker. Då kan vi ge mer individuella råd som bygger på just det barnets genetiska arv och känslighet.?

Vilka råd ger du som specialist på barnallergier i väntan på den kunskapen?
— Det finns ytterst få generella råd att ge utifrån vetenskapligt underlag:

  • Man ska inte röka eftersom det ökar risken för astma hos barnet.
  • Inomhusmiljön ska inte vara fuktig.
  • Amning är bra och minskar risken för tidiga luftvägsbesvär, men skyddar inte mot allergier.?

— Ungefär där stannar det! Jag brukar alltid få frågan om risken för allergier ökar om man har hund eller katt när barnen är små. Men tyvärr, studierna är så motsägande att det inte går att uttala sig om den saken.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida