BARNHÄLSA. Startar team för barn som far illa

Astrid Lindgrens barnsjukhus planerar för Sveriges första barnskyddsteam för utsatta barn.?

USA, Kanada och England har sedan länge så kallade child protection team, cpt, på barnsjukhusen. cpt är regionala kompetenscentrum som kopplas in varje gång ett barn misstänks fara illa genom exempelvis fysisk misshandel, grov omsorgssvikt eller sexuella övergrepp. cpt samordnar olika myndigheters arbete och fungerar som en referensgrupp inom vården. De sysslar också med kunskapsinsamling och utbildning.??

I Sverige finns bara en liknande motsvarighet i form av Miogruppen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm, ett tvärvetenskapligt nätverk kring barn som far illa.

Miogruppen har länge arbetat för att regionala cpt ska införas över hela Sverige och nu är det första på gång på Astrid Lindgrens barnsjukhus.??

Björn Tingberg, samordnare på Miogruppen, är glad över planerna.?

– Barnskyddsteamet, som vi kallar det, ska arbeta mer aktivt på sjukhuset för att både identifiera och utreda misstänkta fall. Forskning visar att cpt faktiskt även bidrar till att stoppa fall som inte är något att gå vidare med, säger han.?

I våras tillsatte Barbro Fridén, chef för barndivisionen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, en utredning om att skapa Sveriges första cpt. Utredningen ska vara klar i oktober och hon hyser gott hopp om att barnskydds­teamet ska bli verklighet.?

– Barn som far illa är ett oerhört svårt problem som väcker mycket känslor bland vårdpersonalen. Hälso– och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting stödjer oss och min förhoppning är att vi ska starta så fort som möjligt, säger Barbro Fridén.?

LÄS MER:www.karolinska.se/mio  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida