Dubbelt så många dödsfall bland brittiska småbarn jämfört med Sverige

Dubbelt så många dödsfall bland brittiska småbarn jämfört med Sverige
Till skillnad från Sverige ökar antalet för tidiga födslar i Storbritannien. Arkivbild: Mostphotos

Enligt forskarna är det socioekonomiska skillnader i det brittiska samhället som också visar sig i ojämlikhet när det gäller hälsa.

Dödsorsaken bland småbarn under fem år jämfördes under perioden 2006-2008.

Totalt hade Storbritannien 614 dödsfall bland 100 000 småbarn, medan Sverige hade 328, alltså nästan hälften.

De brittiska forskarna valde att göra jämförelsen med Sverige för att vi är ett av de länder som har allra lägst spädbarnsdödlighet i Europa. Det finns också många likheter mellan Sverige och Storbritannien när det gäller hälso- och sjukvård.

I Storbritannien var den främsta dödsorsaken för tidig födsel, medfödda avvikelser och infektioner. I Sverige var det medfödda avvikelser, därefter komplikationer under graviditet och förlossning, följt av infektioner.

När det gäller för tidigt födda barn var risken att dö 13 gånger så hög i Storbritannien som i Sverige. Enligt forskarna är socioekonomiska faktorer en viktig orsak till för tidig födsel och det föds betydligt fler prematura barn i Storbritannien jämfört med Sverige.

Men även när det gäller vanliga, behandlingsbara infektioner är risken att småbarn dör dubbelt så hög i Storbritannien. Forskarna skriver i en kommentar att det är viktigt att klarlägga varför brittiska barn inte alltid får den vård som finns.

Studien publiceras i dag i Archives of Disease in Childhood.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida