asylvård

BO: ”Ensamkommande barn nekas sjukvård”

BO: ”Ensamkommande barn nekas sjukvård”
Ensamkommande flyktingbarn väntar på att registreras. Foto: TT

Skarp kritik från Barnombudsmannen som nu kallar alla berörda myndigheter till ett möte för att diskutera åtgärder.

20 november 2015

Under de senaste veckorna har BO:s medarbetare besökt boenden i flera ankomstkommuner för ensamkommande asylsökande barn. De har pratat med sammanlagt 270 barn som väntar på att registreras.

– Vi känner stor oro över det som framkommit i samtal med barnen och det vi själva har kunnat notera vid våra besök, säger barnombudsman Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.

Har rätt till vård

Barnombudsmannen anser att det finns allvarliga brister i mottagandet och pekar särskilt på att många barn har vårdbehov som negligeras. Enligt BO är det vanligt att personal på boendena säger till barnen att de inte har rätt till sjukvård förrän de kommer till en anvisningskommun.

Men enligt gällande regler och konventioner har asylsökande barn samma rätt till gratis hälso- och sjukvård och skolgång som alla barn i Sverige. Även gömda barn har rätt till hälso- och sjukvård.

Vill se åtgärder

Barnombudsmannen kallar nu till sig Socialstyrelsen, Migrationsverket, Folkhälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg för ett möte på fredag i nästa vecka.

– Jag vill veta vilka åtgärder som myndigheterna och SKL kan vidta – både på kort och på lång sikt – för att säkerställa att barnkonventionen och rätten till sjukvård efterlevs för ensamkommande asylsökande barn i ankomstkommunerna, säger Fredrik Malmberg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida