Färre barn skadar huvudet i cykelolyckor

Färre barn skadar huvudet i cykelolyckor
Cykelolyckorna bland barn har sjunkit tack vare det flitiga användandet av hjälm. Arkivbild: Mostphotos

Kampanjer och hjälmlagen har gjort att antalet barn som behövt inläggning på sjukhus för huvudskador efter cykelolyckor minskat med 93 procent i Sverige sedan 1978. Allra mest har det minskat i Skaraborg, visar ny forskning.

I Skaraborg har huvudskadorna minskat med 99 procent. Där har man sedan mitten av 1980-talet haft ett lokalt samarbete mellan politiker, kommuner, sjukvård, barnhälsovård, dagis, fritids och NTF baserat på Världshälsoorganisiationen WHO:s begrepp Säker och trygg.

Till exempel får varje familj i Skaraborg med ettåringar eller treåringar ett hjälmrecept när de besöker sjukvården. Receptet tillåter dem att köpa hjälm billigt.

”Kan göra allt underbart”

– Hjärnskador på barn är fruktansvärda. De påverkar deras förmåga till inlärning och deras möjligheter att växa upp och arbeta och bli kära och göra allt underbart i livet, säger forskaren Diana Stark Ekman på Högskolan Väst.

Det är hon och Robert Ekman, docent vid Karlstads universitet, som gjort studien.

År 1978 var det knappt ett barn per 1 000 i Sverige som låg på sjukhus med huvudskador på grund av cykelolyckor. Att skadorna sedan dess har sjunkit med 93 procent förklarar forskarna med de många cykelkampanjer som har genomförts i landet och lagen från 2005 om att alla barn under 15 år ska ha hjälm när de cyklar eller åker bakpå en cykel.

”Sverige är enastående”

– Sverige är enastående jämfört med andra länder. Genom att förhindra en huvudskada förhindrar vi inte bara 70 eller 80 år av individuellt lidande, vi slipper också en stor social kostnad, säger Diana Ekman Stark.

Studien Twenty-five years of bicycle helmet promotion for children in Skaraborg District, Sweden är publicerad i tidskriften International Journal of Injury Control and Safety Promotion.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida