Film på bvc ska öka föräldrarnas kunskaper om bra barnmat

Livsmedelsverket har gjort en film om bra mat för spädbarn. Den ska bland annat att visas på landets barnavårdscentraler.

Syftet är att ytterligare öka kunskapen om vad som är bra mat för de allra minsta.

– För en del är det enklare att ta till sig information i form av en film än genom att läsa en broschyr. Filmen ska kunna visas på föräldraträffar på barnavårdscentralerna, som en utgångspunkt i samtal om vad barn under ett år behöver äta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

 Livsmedelsverkets råd är generella och tänkta att passa de flesta. Det är barnhälsovårdens uppgift att i mötet med enskilda föräldrar vid behov anpassa de generella råden till familjens situation.

 – Med den här filmen vill vi stötta bvc-sjuksköterskan i det arbetet. Filmen kompletteras med ett diskussionsunderlag som tar upp några viktiga ämnen, till exempel amning, vad som menas med pyttesmå smakprover och när man ska börja introducera mat på riktigt, säger Åsa Brugård Konde.

Filmen finns på Livsmedelsverkets webbplats och är fri att ladda ner för vidare spridning. Den kommer också att skickas ut till alla barnavårdscentraler i landet.

 – Det cirkulerar många olika sorters råd på olika bloggar och forum på nätet, tyvärr även en del felaktiga. Våra råd bygger på den bästa tillgängliga kunskapen som finns i dag, och för att fler ska nås av råden har vi även lagt filmen på Youtube, säger Åsa Brugård Konde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida