barn och unga

Fler barn får läkemedel mot astma och eksem

Fler barn får läkemedel mot astma och eksem
Fler barn får läkemedel mot astma och eksem sedan det blev kostnadsfritt vid årsskiftet. Arkivbild: Mostphotos

Vid årsskiftet blev receptbelagda läkemedel gratis för barn. Sedan dess har det skett en markant ökning av vissa läkemedel.

Uttaget av läkemedel mot astma och eksem har ökat stort. Ett exempel är mjukgörande medel mot eksem, där antalet barn som får krämer på recept har ökat med 50 procent. Ökningen för luftrörsvidgande inhalationer mot astma har ökat med 18 procent sedan årsskiftet.

Eftersom de mjukgörande krämerna även säljs utan recept och ingen minskning har skett av den försäljningen tror Socialstyrelsen att det handlar om att fler barn har fått tillgång till behandling.

Men även om det skett en ökning av vissa läkemedel ser Socialstyrelsen ingen generell ökning av läkemedelsanvändningen bland barn.

Under förra året hämtade drygt 40 procent av alla barn under 18 år ut något receptförskrivet läkemedel. Högst var användningen bland yngre barn mellan ett och tre år, samt barn i övre tonåren. De receptförskrivna läkemedel som dominerade i alla åldersgrupper var mediciner mot infektioner, främst antibiotika, samt mot sjukdomar i andningsorganen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida