Fokus på föräldrarnas upplevelse av barnintensiven
I två nya uppsatser från Lund intervjuas föräldrar om sina tankar och känslor kring tiden när deras svårt sjuka barn vårdats på barnintensiven.
Ett plötsligt larm som piper eller en lampa som blinkar kan utlösa obehagliga minnen hos föräldrar flera år efter vistelsen på barnintensiven. Det framkommer i de intervjustudier som två masterstudenter har genomfört vid barnintensiven i Lund.
Svår upplevelse
Genom att intervjua en grupp föräldrar någon månad efter vistelsen och en annan grupp cirka två år efteråt har de undersökt hur tiden på barnintensiven påverkat dem.
– Att som förälder kastas in i en högteknologisk miljö med sitt ofta akut och mycket allvarligt sjuka barn på en intensivvårdsavdelning kan bli något av en chock, säger Annica Sjöström-Strand som är universitetslektor och medicine doktor vid Lunds universitet och handledare för studenterna.
Hon arbetar även kliniskt som intensivvårdssjuksköterska på barnintensiven i Lund och träffar många föräldrar.
Skriva dagbok
Inom intensivvården för vuxna har man arbetat länge med dagböcker och uppföljningssamtal för att patienter och anhöriga ska få möjlighet att bearbeta tiden på avdelningen.
Trots att forskning har visat att föräldrar kan drabbas av posttraumatisk stress efter att deras barn vårdats på barnintensiven finns inte samma möjligheter för uppföljning där.
Uppsatserna beräknas vara klara för publiceringen i vår. Annica Sjöström-Strand hoppas att resultatet kan bidra till lite nya rutiner kring stödet för föräldrar.
– Det skulle vara spännande att prova att skriva dagböcker under barnets vårdtid, i alla fall som ett pilotprojekt, säger hon.