Föräldrar: försök inte att vara tonåringar

Fridah Jönsson, bloggare och tidningskrönikör, vill visa hur unga faktiskt har det. Att vara 15 i dag är inte som på 70-talet. Därför skrev hon sin handbok.

Vilket är det allvarligaste felet en tonårsförälder kan göra??

— Att vara tonåring själv. Att gnälla ”amen hon saaa ju att hon inte ville prata, då tänker jag inte göra det”, och även att tro att livet kan fortsätta som det alltid gjort. Typ föräldrar som sitter och dricker vin hemma när barnen är ute och festar och sedan när telefonen ringer och deras kids ligger och spyr i någon buske upptäcker att ”oj, nu kan jag ju inte åka och hämta”.

Texterna är väldigt själv­utlämnande, tvekade ingen att ställa upp??

— Några hoppade av när de inte kände sig bekväma med texterna, men de som är med i boken har, vad jag vet, aldrig tvekat. De har varit med från början och satt sina egna gränser. Det är ju de själva som skrivit allt, så jag litar på att de vet sin egen gräns!

Är du säker på att dagens tonårsföräldrar har glömt hur det är att vara 15?

— Nej, men jag tror inte att det är samma sak att vara ung i dag som på 70-talet. Jag tror att ”grundkänslorna”, att man vill bli omtyckt och passa in och allt det där, är samma för alla oavsett generation. Men nu på 2010-talet finns det så många fler forum där man måste bli omtyckt. Man måste se till att inte bli taggad på fel Facebookbilder, man kan få hot-sms, man kan få elaka sms/mail/Facebook-posts om hur ful man är, man måste skriva rätt statusrader, man är ju alltid online. Där tror jag att en hel del press ligger som dagens föräldrar inte har en aning om.

Vilka reaktioner har du fått på din bok?

— De flesta har varit positiva. Sedan finns de som är helt emot idén och skriver att ”åh, måste man ha körkort för att bli förälder nu också?” och ”vad kul med en lagbok till… NOT”. Det är många stora tänkare därute i kommentarsfälten kan jag lova…, men de har ju inte fattat grejen. Det är inte en lagbok, det är bara ett forum där vi unga får göra våra egna röster hörda utan att någon ska kommentera, likea eller retweeta dem.

Hur tycker du att dina egna föräldrar var??

— Helt fantastiska, kort och gott!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida