Hallå där…

… Margareta Tärbe, skolsköterska på Heleneholms gymnasium i Malmö. Du, en lärare och tre sistaårselever har just kommit hem från Uganda. Vad gjorde ni där?

4 april 2008

– Eleverna hade valt att göra sitt projekt-arbete om hiv/aidsproblematiken i Afrika och då särskilt hur barn och ungdomar påverkas. Vi besökte en mottagning för nysmittade, var på ett hospice och ett healthcenter. Vi gjorde hembesök ute i bushen, och besökte volontärer som bedrev informationsarbete bland friska i bergsbyarna. Och så besökte vi en organisation som arbetar med hivpositiva och deras barn. Där fick jag vara med läkaren medan eleverna fick se läkemedelsutdelning och träffa smittade.

Någon särskilt stark upplevelse?
– Det var nog healthcentret, där förhållandena var förskräckliga. Kvinnor, bebisar och små barn med dropp låg på madrasser med öppna dörrar och fönster och getter springande runt omkring.

Vad händer i fortsättningen?
Vår skola håller på att skapa en internationell profil med mänskliga rättigheter, kvinnofrågor, smittsamma sjukdomar och hiv på schemat. En eftermiddag i veckan arbetar eleverna med frågorna ämnes-övergripande. Vi tycker nog att de har för lite kunskaper om hiv och aids. De tre elever som var med på resan kommer att åka ut till skolor och berätta. Och nästa år återvänder vi till Uganda med en ny grupp elever.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida