Medelhavskost minskar risken för övervikt hos barn

Medelhavskost minskar risken för övervikt hos barn
Grönsaker hjälper till att förebygga övervikt. Arkivbild: Colourbox

Överraskande nog var svenska barn bättre på att följa dieten än de barn som bor i Medelhavsområdet, visar ny studie.

Barn som baserar sin kost på den så kallade medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma jämfört med barn som äter traditionell kost. Detta enligt en internationell studie som leds från Sahlgrenska akademin. Resultaten var oberoende av barnens ålder, kön, socioekonomisk status och hemland.

Forskargruppen har undersökt vikt, längd, midjemått och fettprocent hos omkring 10 000 barn i Sverige, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern, Belgien, Estland och Ungern.

Svenska barn var bäst

Något som överraskade var att svenska barn är bäst på att följa medelhavsdietens principer, till och med bättre än barnen som bor vid Medelhavet. De italienska barnen hamnade tvåa i poängskalan, medan barn som bor på Cypern placerade sig sist.

– Benägenheten att följa en medelhavsdiet tycks alltså vara oberoende av den geografiska hemvisten. Det här bör EU ta fasta på genom att ge dieten större uppmärksamhet i strategier för förebyggande av fetma, inte minst i de länder där vi ser en lägre benägenhet att följa dietens principer, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

I studien fick föräldrarna via enkäter och ett urval telefonintervjuer svara på frågor om barnens kostvanor. Svaren poängsattes så att större följsamhet mot medelhavsdieten, det vill säga mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och spannmål, gav högre poäng.

Forskningsresultaten presenterades nyligen i Bulgarien vid en årlig europeiska konferens om fetma.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida