Minnen från en uppväxt

Niklas Rådström En handfull regn 287 sidor, Albert Bonniers förlag 2007www.albertbonniersforlag.se  isbn 978-91-0-011340-7  

1 februari 2008

Det tog Niklas Rådström trettio år innan han orkade skriva om sin bästa kompis Bengt, som tog livet av sig endast tjugotre år gammal. Sedan åttaårsåldern hade de alltid funnits där för varandra. Båda levde med sina frånskilda mödrar och saknaden efter fäderna var stor.
En sång, en doft eller ett ljud kan plötsligt sätta i gång minnenas maskineri. Niklas Rådström berättar mycket detaljerat om pojkarnas framfart på Söder i Stockholm under 60- och 70-talen. Som läsare rycks man villigt med och förflyttas bakåt i tiden till en barndom där allt var möjligt och allt skulle vara för evigt.
Zorro på bioduken och serietidningarnas hjältar inspirerar till smygande upptäcktsfärder genom Söders gator och bakgårdar. Några år senare är det musiken och politiken som lockar. Pojkrummen tapetseras med bilder av ordförande Mao, Zappa och Dylan. Lite nonchalant och världsvant citerar de Dylan när de överraskas av ett störtregn; »and Louise holds a handful of rain«.

När sedan det ofattbara händer vill Niklas inte acceptera fakta. Livet blir plötsligt på allvar och allt blir annorlunda än drömmarna och framtidsplanerna pojkarna hade tillsammans. Niklas vill förneka allt i hopp om att kunna hålla kvar Bengt. Bengt som hela tiden funnits som en spegelbild av honom själv och vars liv nu runnit som en handfull regn mellan fingrarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida