När skolsköterskan satte hårt mot hårt fick hon 4 600 kronor mer i lön

När skolsköterskan satte hårt mot hårt fick hon 4 600 kronor mer i lön
Farzaneh Kazem-Naghash älskar sina elever, men när en nyanställd utan erfarenhet som skolsköterska fick 4 600 kronor mer i lön sa hon ifrån på skarpen. En vecka senare fick hon själv upp lönen med lika mycket.

Hotade rektorn med att lämna skolan om hon inte fick samma lön som en nyanställd utan erfarenhet.

Distriktssköterskan Farzaneh Kazem-Naghash har de senaste åtta åren jobbat som skolsköterska på Lövgärdets skola i stadsdelen Angered i Göteborg.

I löneöversynen sägs det att skolsköterskor inte är en prioriterad grupp. Medan andra ska få ett genomsnittligt lönepåslag på fem procent får skolsköterskorna nöja sig med hälften, trots att det råder brist på skolsköterskor.

Kändes orättvist när nyanställd fick mer

Men när Farzaneh fick reda på att skolan just hade gett en nyanställd distriktssköterska utan erfarenhet som skolsköterska en lön på 36 000 kronor kände hon att måttet var rågat.  Själv hade hon en månadslön på 31 400 kronor – efter åtta år på skolan och 20 års erfarenhet som sjuksköterska.

– Jag älskar mitt jobb och mina elever. Men när jag fick reda på vad den nya skolsköterskan fått kändes det djupt orättvist. Med den löneutveckling som varit under de senaste åren skulle det ta minst fem-sex år innan jag själv skulle komma upp i samma lön, trots min långa erfarenhet, säger Farzaneh.

Hon tog kontakt med rektorn och förklarade att hon ville ha minst samma lön som den nyanställda. Svaret blev att hon inte kunde få mer än vad löneöversynen medgav.

Förklarade att hon ville säga upp sig

Men redan innan samtalet hade Farzaneh förberett sig. Hon visste att det saknades skolsköterskor på många skolor i Göteborg. När hon fick ett nej förklarade hon frankt att hon då ville säga upp sig och söka sig till en annan stadsdel, eftersom det tydligen var enda chansen för henne att få upp lönen. Rektorn vädjade till henne att avvakta ett tag med uppsägningen.

En vecka senare höll Farzaneh på att packa sina resväskor inför en semesterresa till Turkiet. Plötsligt plingade det till i telefonens sms-funktion. Det var rektorn som meddelade att hon skulle få den lön hon begärt.

– Jag blev jätteglad och ringde genast till min syster som också är sjuksköterska. Hon trodde knappt att det var sant.

Farzaneh berättar att hon aldrig kände någon avundsjuka mot den nyanställda sjuksköterskan. Tvärtom tackar hon henne eftersom hennes löneanspråk faktiskt bidrog till att hon själv lyckades få upp sin egen lön till en nivå som hon tidigare inte trodde var möjlig.

”Skötte förhandlingen exemplariskt”

Eva Paxlind, förtroendevald vid Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland, tycker att Farzanehs sätt att förhandla upp sin lön sticker ut på ett sätt som hon inte är van vid.

Foto: Britt Grönvik– Jag tycker det var jättebra av henne att inte ge vika när arbetsgivaren först sa nej till hennes krav. Farzaneh hade också bra argument i sitt samtal med rektorn. Hon utgick från sin kunskap, kompetens, vidareutbildning och det ansvar hon har. Foto: Britt Grönvik

Eva Paxlind tycker att Farzaneh sätt att hantera situationen stämmer väl överens med hur Vårdförbundet ser på hur medlemmar bör agera, det vill säga inte sitta med armarna i kors och tro att någon annan ska lösa problemet.

– Utan medlemmarnas engagemang och krav händer ingenting. Vårdförbundet skapar förutsättningarna men medlemmarna måste själva göra jobbet, säger Eva Paxlind.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida