När vän blir fiende

Sista kulan sparar jag åt grannenFausta Marianovic292 sidorAlbert Bonniers förlagwww.albertbonniersforlag.seisbn 978-91-0-011826-6?

»Här har vi en ung mor som föder soldater«, sa läkaren när Fausta födde sin andra son. Aldrig hade hon haft en tanke på att hennes söner skulle bli soldater, på någon sida. Hon, som av sin man blivit anklagad för att vara politiskt naiv och oengagerad i de etniska frågorna. Och som med sin juridik- och sjuksköterskeutbildning hellre ville rädda liv än att medverka till att ta dem.

Men utvecklingen i Bosnien gjorde att även Fausta drogs in i kriget, hur mycket hon än stretade emot. Kriget delade hennes stad i två delar och det blev påtagligt att ingen kunde undkomma kampen mellan kroater, serber och muslimer. Undan för undan förstod hon att föräldrar och släktingar bar på många erfarenheter och minnen från tidigare års motsättningar, som de aldrig tidigare hade talat öppet om. När politiska kastvindar blåste gällde det att ligga lågt och inte svepas med i fel riktning. Många tog sin tillflykt till tron, men även tron cementerade de redan gällande skillnaderna. Plötsligt var grannen, som hon delat sin vardag med i många år, en fiende hon inte längre kunde lita på. Därför sparade Fausta en kula åt grannen.

Som mor vägrade hon att se sin familj splittras och åkte således till fronten för att hämta hem sin son. Där kämpade de sida vid sida, tills han insåg att Fausta hellre skulle följa honom in i döden än vända tillbaka utan honom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida