Nestlé drar in misstänkt skadlig produkt – men bara i Sverige

Nestlé drar in misstänkt skadlig produkt – men bara i Sverige
Lisbeth Löpare Johansson tycker det är märkligt att inte produken dras in i övriga världen. Foto: Cecilia Larsson.

I förra veckan drog Néstle in en produkt för vätskeersättning i Sverige eftersom den misstänks kunna ge diarréer och kraftig uttorkning hos barn om den används i för stora volymer. Men den säljs på alla andra marknader i världen.

– Drar man tillbaka en produkt i Sverige för att man ser att den kan vara skadlig bör man också dra tillbaka den i övriga världen, säger Vårdförbundets vice ordförande Lisbeth Löpare Johansson.

Samma slutsats drar ett antal barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm i en debattartikel i senaste numret av Läkartidningen. Det var läkarna vid Astrid Lindgrens som gjorde Nestlé uppmärksamma på problemet med produkten.

Ersatte annan produkt

Den produkt det handlar om är Resorb Junior Plus som används som vätskeersättning och som i juli 2009 ersatte Sempers vätskeersättning SVE, som Néstle hade köpt upp och saluförde som Resorb Junior.
 
Av 14 barn som kommit till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm på grund av en speciell form av uttorkning – hyperton dehydrering – har 12 fått den nu indragna vätskeersättningen i hemmet.

Nestlé fortsätter sälja

Hos Nestlé finns dock inga planer på att dra in produkten på andra marknader än den svenska.

– Produkten har funnits på marknaden i 20-25 år och det har inte funnits några problem, säger Nestlés informationschef i Sverige. De här problemen har bara inträffat i Sverige, säger Marie Louise Elmgren.

Hennes teori är att när Resorb Junior ersattes av Resorb Junior Plus i Sverige så uppmärksammades detta inte tillräckligt utan den nya produkten användes på samma sätt som den tidigare.

Sedan lång tid tillbaka bojkottas Nestlé av en rad organisationer runt om i världen, bland andra Vårdförbundet, på grund av oetisk marknadsföring av bröstmjölksersättningar i framför allt tredje världen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida