Norrköpings riskbarn nobbar vaccinering

Knappt vart sjunde av de 3000 barn i Norrköping som barnhälsovården bedömer som riskbarn har vaccinerats under de två veckor som avsatts för deras förtursvaccinering.

Ett hundratal av riskbarnen har kallats via barnkliniken, resten via annonser. Men hittills har bara 450 kommit.

Avvaktar kanske skolvaccineringen

Kanske  ser föräldrarna att det inte har blivit så många sjukdomsfall ännu och låter bli därför, funderar Linda Hultberg, sjuksköterska och beredskapssamordnare vid den tillfälliga vaccinationsmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

– Eller också kanske de har fått kallelser till bvc och skolhälsovårdens vaccineringar om några veckor och förstår inte att deras barn ska vaccineras före.

Riskbarn är de som har en regelbunden kontakt med läkare för att de har ett multifunktionshandikapp, astma, svårinställd diabetes, är hjärtsjuka, lungsjuka, eller extra infektionskänsliga till exempel barn med nedsatt immunförsvar.

Riskbarnen fortfarande välkomna 

Nästa vecka startar Vrinnevimottagningen vaccineringen av vuxna riskpersoner. Sedan står barnen på tur. De vaccineras på sin vanliga barnavårdscentral respektive i sin skola. Först därefter blir det allmänhetens tur.  I Norrköping sker det i vecka 48. Men det är inte för sent än för riskbarnen att vaccineras med förtur.

 Nej, de är fortfarande välkomna och vi hoppas föräldrarna kommer med sina barn den närmaste veckan. Även om vi inte har någon större influensaspridning i Östergötland just nu väntas den komma med det kallare vädret i december, säger Linda Hultberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida