Nu startar HPV-vaccinationerna på landets skolor

I mars börjar många skolor runt om i landet att vaccinera flickor i årskurs 5 och 6 mot HPV som kan orsaka livmoderhalscancer. Än så länge har skolsköterskorna inte märkt något allmänt motstånd mot vaccineringen, men på internet florerar ryktena och vaccinationsmotståndet.

Att det så snabbt sprids rykten och farhågor i dag beror på de möjligheter till snabb kommunikation mellan människor som finns på internet. Det menar Karina Karlsson som är skolsköterska i Vallentuna kommun och ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor.

– Det går ju på ett ögonblick att sprida åsikter och ”sanningar” via bloggar och olika nätsajter, men det är viktigt att ta reda på vad som verkligen är sant.

Lågt intresse

Det har gått flera år sedan Socialstyrelsen beslutade att HPV-vaccinering ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och erbjudas alla flickor i årskurs 5 och 6. På grund av krångel i upphandlingen av vaccinet har det dröjt, men nu är det alltså igång på flertalet orter i landet.

Många landsting har valt att erbjuda även äldre flickor födda 1993-1998 gratis vaccin mot hpv. Men i Skåne, som var tidigt ute, tycker man att det har gått trögt. Intresset har inte varit så stort som man trodde.

Det kan bero på att flickorna måste ta sig till en vårdcentral vid tre tillfällen för att få vaccinet, men det kan också bero på en allmän osäkerhet på grund av de biverkningar som pandemivaccinet gav.

På flera internetsajter och bloggar skrivs det om dödsfall och allvarliga biverkningar på grund av vaccinationer. På  www.mammormotgardasil.nu sägs det att barnen blir ”försökskaniner åt läkemedelsbolagen” och att HPV-vaccinet inte är tillräckligt utprovat.

Väl utprövat

Christer Borgfeldt, som är överläkare på kvinnokliniken i Lund och medicinskt ansvarig för HPV-vaccinationerna i Skåne, menar att det tvärtom är väl testat.

– Det har getts i många miljoner doser utan påtagliga biverkningar och är mycket mer utprovat än pandemivaccinet.

Även i Kalmar och Jönköping säger man att det har gått trögt med hpv-vaccineringen och i Halland har smittskyddsläkaren Mats Erntell haft diskussioner på Facebook med personer som bland annat hävdar att 100 personer i USA har dött efter HPV-vaccinering.

Inget orsakssamband

Mats Erntell förklarar att man måste skilja på tidssamband och orsakssamband. Alla dödsfall som inträffat en viss tid efter vaccineringen inrapporteras till biverkningsregistret. Eftersom det i USA har getts miljontals doser av HPV-vaccinet finns det naturligtvis flera personer som har dött, men av andra orsaker.

– Bland de 100 dödsfallen finns exempelvis en drunkningsolycka. Anledningen till att man samlar alla dessa uppgifter är att man ska kunna se mönster i informationen, om något sådant trots allt skulle uppträda, säger Mats Erntell till Hallandsposten.

Skolsköterskor

Skolsköterskan Karina Karlsson har trots allt än så länge inte märkt att det finns något större motstånd mot HPV-vaccinet.

– Vi får ju alltid frågor från enstaka föräldrar som är skeptiska när det gäller vaccinationer, men jag tycker att det är mest positiva reaktioner på att det nu finns möjlighet att vaccinera sig mot hpv-viruset och minska risken att få livmoderhalscancer, säger hon till Vårdfokus.

Karina Karlsson tror att de allra flesta ser vaccinationer som något självklart och bra och menar att det beror på att det nu finns goda erfarenheter flera generationer bakåt.

– Vi har ju alla blivit vaccinerade, våra föräldrar har blivit det och vi kan själva se att det har gått bra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida