Ny rekommendation om lusmedel

Ny rekommendation om lusmedel
Lagom till skolstarten kommer Läkemedelsverkets nya rekommendationer om behandling av huvudlöss. Foto: Colourbox

Läkemedelsverket rekommenderar numera medicintekniska produkter som förstahandsval för att behandla huvudlöss.

Huvudlöss behandlas med läkemedel eller medicintekniska produkter och tidigare har Läkemedelsverket rekommenderat läkemedel i första hand.  Men efter rapporter både från Sverige och andra länder om att lössen blivit resistenta mot de mest använda läkemedlen, ändrar Läkemedelsverket sin behandlingsrekommendation. 

Nu bör i första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten användas som lusmedel.  Till exempel dimetikon eller växtoljor. För dem bedöms risken som väldigt låg att lössen utvecklar resistens .

Hur vanligt det är med huvudlöss i Sverige är det ingen som vet, men det säljs över 100 000 förpackningar lusmedel på apoteken varje år. 

Personer i alla åldrar kan få huvudlöss men de är vanligast i barnaåren.  Enligt Läkemedelsverket har en amerikansk undersökning visat att huvudlöss är den näst vanligaste åkomman som sprids bland skolbarn, efter vanlig förkylning.  Upptäcks lössen i en skolklass bör skolsköterskan kontaktas på ett tidigt stadium för att hjälpa till med smittspårning så att spridningen begränsas, skriver Läkemedelsverket i sin rekommendation. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida