Nya skollagen kan bryta sekretessen – men bara om det är nödvändigt

Nya skollagen kan bryta sekretessen – men bara om det är nödvändigt
Karina Karlsson, skolsköterskornas ordförande. Foto: Anne Knorr/Via Media

När beslutet om en ny skollag togs för ett år sedan befarade skolsköterskor och skolläkare att den skulle innebära en uppluckring av sekretessen. Men nu har oron lagt sig. Den blir bra för eleverna, säger skolsköterskornas ordförande Karina Karlsson.

Den 1 juli i år träder den nya skollagen i kraft. Under året som gått har skolsköterskor och många med dem vänt och vridit på paragraferna, diskuterat och kommit fram till att det inte handlar om att luckra upp eller att sätta sekretesslagen ur spel. Den gäller fortfarande. Däremot kommer den nya skollagen att göra det möjligt att bryta sekretessen om det är nödvändigt för att eleven ska få rätt stöd.

– Det är en möjlighet men också ett ökat ansvar för själva bedömningen och det kommer att ställa krav på skolhälsovården i framtiden, säger Karina Karlsson.

Bara när det är absolut nödvändigt 

Riksföreningen för skolsköterskor har tolkat den paragraf det handlar om i Offentlighets- och sekretesslag (2009:400), 25 kap. 13 a §, som en förstärkningsparagraf. Något man tar till bara när det är absolut nödvändigt.

– Vi tror att man med den nya paragrafen vill försäkra sig om att elevhälsan ger och får den information som behövs för att en elev ska få rätt stöd.

Sekretesslagen gäller

Lagstiftningen ger inte utrymme för att prata med vem som helst i skolan om sådant som rör en elevs särskilda behov. Tvärtom, säger Karina Karlsson.

– Det är sekretesslagen som gäller generellt, men den här paragrafen ger oss inom skolhälsovården möjlighet att lämna ut en enstaka uppgift om en enskild elev till en annan enskild person inom elevhälsan om det krävs för att eleven ska få stöd. Skolhälsovården kommer precis som tidigare att i huvudsak arbeta med inhämtat medgivande innan någon uppgift om elev lämnas till någon annan inom skolan, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida