Om saknad och kärlek

Kommer aldrig att få veta om hon hörKerstin Norborg Norstedts 2009www.norstedts.se ISBN 978-91-1-301897-3

På en perrong lämnas en liten flicka över till sin faster som ska träda in i stället för mamma Estrid, som snart ska dö i bröstcancer. Det lilla barnets äldre syskon blir kvar hos pappan – och mamman, den lilla tid som återstår fram till hennes död. I det sista brev som finns kvar efter Estrid beskriver hon sin bottenlösa saknad när hon inte längre har det lilla barnet i sin famn.

Huvudberättelsen handlar om den unga Estrid som lämnar Lund för en liten by i Hälsingland där hon får en tjänst som småskolelärarinna. Där träffar hon Johannes, de gifter sig och får barn. Men boken handlar lika mycket om deras yngsta dotter, berättarjaget, som genom att skriva ned föräldrarnas kärlekshistoria försöker förstå den tomhet hon själv känner.

När hon skriver om hur föräldrarna möttes och om hur deras liv kom att utvecklas, återkommer också hennes egen historia. Hon föreställer sig, och kanske kroppen också minns, känslan av att vara övergiven när hon som mycket liten låg i sin säng i husets övervåning och skrek – varför kommer aldrig mamma? Hör hon inte?

Hur den lilla flickans liv kom att påverkas av att hon blev bortlämnad – om än efterlängtad och älskad – till faderns barnlösa syster och hennes man, börjar hon fundera över ganska sent i livet. En lågmäld, eftertänksam och vacker berättelse om saknad och kärlek.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida