Öronbarn hjälpta av bakteriespray i näsan

Öronbarn hjälpta av bakteriespray i näsan
Efter en bakteriedusch i näsan mådde vart tredje barn mycket bättre. Foto: Colourbox.

Ett sätt att få barn med vätska i mellanörat att friskna till kan vara att spraya munhålebakterier i näsan på dem.

 Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

60 barn med långvariga besvär av vätska i mellanörat delades in i tre grupper: en som behandlades en lösning innehållande streptokocker av samma typ som finns i munhålan, en med laktobaciller samt en grupp som fick en bakteriefri lösning. Lösningarna sprayades i näsan på barnen i tio dagar.

En tredjedel av de barn som behandlades med streptokocker blev mycket bättre eller helt återställda, medan endast ett av de barn som fick den bakteriefria sprayen tillfrisknade. Behandlingen med laktobaciller fungerade inte alls.

Stimulerar immunförsvaret

– En förklaring till den markanta förbättringen hos en del av barnen kan vara att sprayen stimulerar immunförsvaret att besegra den långvariga inflammationen säger doktoranden Susann Skovjbjerg i ett pressmeddelande från universitetet.

Vätska i mellanörat kan ibland bara botas genom operation. Men nu tycks alltså ett alternativ vara på väg. Susann Skovjbjerg anser dock att fler studier behövs för att verifiera resultaten och ta reda på vad som egentligen händer med immunförsvaret.

Effektivt mot halsinfektioner

Det är inte första gången som bakteriespray har använts i försök att bota infektioner. Tidigare studier har visat goda resultat vid behandling av halsinfektioner och på barn med återkommande öroninflammationer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida