Barnhälsa

Oväntat många fall av kikhosta under hösten

Oväntat många fall av kikhosta under hösten
För barn under ett år kan kikhosta innebära allvarlig sjukdom. Arkivbild: Mostphotos

Antalet fall av kikhosta blir allt fler och nu uppmanar Folkhälsomyndigheten hälso- och sjukvården att vaccinera så tidigt som möjligt.

I Sverige har 349 fall av kikhosta rapporterats hittills i år. 51 av dem är spädbarn. På Folkhälsomyndigheten oroar man sig över den stora ökningen av antalet fall under hösten.

– I våras såg det ut att bli ett lugnt år, men både under augusti och september har vi fått in fler fall än under samma månader förra året, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på myndigheten.

Nästan alla barn i Sverige är vaccinerade med ett vaccin som ger ett bra, men relativt kortvarigt, skydd. Barn under ett år som ännu inte har fått sin första vaccination kan bli allvarligt sjuka. Förra året vårdades 41 spädbarn med svår kikhosta på sjukhus.

Tidig vaccination

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu hälso- och sjukvården att vaccinera barn så tidigt som möjligt. Erbjudandet bör ges redan från två och en halv månaders ålder.

– Vaccination i tid, tidig provtagning och tidig förebyggande antibiotikabehandling kan förhindra allvarlig kikhosta hos spädbarn, säger Bernice Aronsson.

Folkhälsomyndighetens råd till vården:

  • Erbjud vaccination i tid.
  • Diagnostisera och behandla tidigt.
  • Var medveten om att kikhosta kan orsaka svår sjukdom hos spädbarn.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida