Personal på bup i Stockholm slår larm: Barn hålls isolerade månadsvis

Barn tvångsvårdas på fel grunder och isoleras för ofta. Kritiken som personal riktar mot barn- och ungdomspsykiatrikliniken i Stockholm är skarp. 

10 september 2013

Det var i somras som en anmälan mot bup-kliniken i Stockholm kom till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, undertecknad av en anställd som kallade sig Ulrika Persson. I dag avslöjar Dagens Nyheter att det egentligen är flera av de mest erfarna i personalen  som står bakom anmälan.

Den handlar om att barn bältesläggs, tvångsinjiceras och isoleras för ofta och av fel anledningar. Kritiken riktas framför allt mot hur barn vårdas på den låsta avdelningen Ria.

”Inte lagligt”

Isoleringsavdelningen ligger i en källarlokal. Många av de barn som hamnar där bältesläggs.

– Barn och ungdomar vårdas isolerat i den lilla källarlägenheten i flera månader utan att det rapporteras. Jag tror inte det här är lagligt, säger en av anmälarna till DN.

Landstinget har inlett en intern granskning och IVO har öppnat ett tillsynsärende. Chefsöverläkare Sten Jacobsson, som leder landstingets granskning, säger till DN att man tar anmälningen på allvar, men inte tror att det är så allvarligt som det beskrivs. Enligt honom avskiljs barn endast under kort tid, ”högst några dygn”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida