Sämre diabeteskontroll på tröskeln till vuxenvärlden

Många ungdomar med diabetes har dålig diabeteskontroll vid övergången till vuxenvården. När de behöver mer hjälp, får de i stället mindre.

Övergången till vuxenlivet är en kritisk period för unga med diabetes, visar en doktorsavhandling av sjuksköterskan Carina Sparud Lundin vid Göteborgs universitet.

Just i det skedet flyttas de över från barn- till vuxenvården. Ett stort problem är att individerna lätt kommer bort i processen. Det tog i snitt sju månader från det sista besöket på barnavdelningen innan det första besöket på vuxenavdelning gjordes, enligt Carina Sparud Lundins forskning.

– Det är oacceptabelt lång tid, säger hon.

Antalet besök per år minskade från 3,6 i barnvården till 2,7 i vuxenvården. Många upplevde även en sämre relation till den nya vårdpersonalen, vilket kan påverka hur de hanterar sin sjukdom. Ett tidigt symtom på dålig diabeteskontroll är utveckling av ögonskador.

– Andelen som hade begynnande ögonförändringar ökade markant mellan 18 och 24 år, säger Carina Sparud Lundin.

Men det går att förbättra övergången med ganska enkla medel.

– Vid en klinik var diabetessjuksköterskan för vuxna med vid patientens sista besök på barnsidan, vilket gjorde att övergången blev mycket bättre, säger hon.

Avhandlingen heter Living with diabetes during transition to adult life.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida