Sjukhus försökte stoppa föräldraledighet i sommar

Gävle sjukhus försökte stoppa anställda från att ta ut föräldraledighet i sommar, trots att det bryter mot lagen. Efter ingripande från Vårdförbundet har arbetsgivaren backat.

Det här gäller åtta medlemmar i Vårdförbundet som ville vara föräldralediga i sommar. När de lämnade in sin ansökan sa chefer på sjukhuset blankt nej. Motiveringen var att sjukhuset har svårt att klara sommarbemanningen.

– Vi hörde rykten om det här för någon månad sedan och frågade då centrala landstingsrepresentanter om det här var en landstingspolicy. Svaret var att de inte hade hört talas om att anställda nekats föräldraledighet, säger Gunilla Nordström, Vårdförbundets ordförande i Gävleborg.

Kontaktades av medlemmar

När Gunilla Nordström sedan kontaktades av medlemmar som hade fått nej till föräldraledighet så tog hon åter upp frågan med landstingsledningen. Det ledde till att ledningen lovade att gå ut med tydlig information till alla chefer om att de inte får neka föräldraledighet. Detta eftersom föräldraledighet är en lagstadgad rätt som chefer inte kan säga nej till.

 – Det här innebär att de som fått nej nu kommer att få sin ledighet. Dessutom vet jag att det finns andra som inte har brytt sig om att lämna in en ansökan eftersom de hört att cheferna säger nej. Om de nu lämnar in sin ansökan kommer de också att få sin föräldraledighet, säger Gunilla Nordström.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida