rättsligt

Sjuksköterska döms för att ha tappat sin son på blod

Sjuksköterska döms för att ha tappat sin son på blod
Pojken fick blodtransfusioner 110 gånger. orsaken till blodbristen var att mamman tappat honom på blod. Arkivbild: Getty images.

En dansk kvinna döms till fyra års fängelse för att i flera års tid ha tappat sin son på en halv liter blod i veckan. Hennes advokat hänvisar till att hon har Münchhausen by proxy.

11 februari 2019

Kvinnan är utbildad sjuksköterska och blodet tappades genom en venkateter som pojken fått inopererad i samband med att han fick behandling för en tarmsjukdom. Enligt åtalet ska hon ha tappat pojken på 500 milliliter blod varje vecka.

Greps på bar gärning

Samtidigt har pojken fått 110 blodtransfusioner från det han var ett år tills han var sex år och mamman greps. Läkarna trodde att blodbristen berodde på en ovanlig benmärgssjukdom, men fattade misstankar mot modern efter en tid och gjorde en anmälan. Med hjälp av hemlig videoövervakning i hemmet kunde polisen se att modern tappade sin son på blod och grep henne på bar gärning.

Domstolen i Danmark ansåg att kvinnan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel och hon döms nu till fyra års fängelse.

Rättspsykiatrisk undersökning

Kvinnan har erkänt att hon tappat sonen på blod, men hävdar att det fanns medicinska skäl. Den rättspsykiatriska undersökningen har inte kunnat slå fast att hon har en psykisk sjukdom, men hennes advokat hänvisar hon till att hon har Münchhausen by proxy, ett tillstånd som innebär att en person hittar på eller orsakar skador hos en annan person, ofta ett barn, och sedan söker vård för skadorna.

Läs också: Svårt upptäcka barnmisshandel bakom oförklarliga symtom

Pojken bor i dag hos sin pappa och uppges må bra. Enligt domen har hans fysiska utveckling hämmats, men det kan inte slås fast att han fått bestående fysiska eller psykiska skador.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida