Skolsköterska missade pungvred – föreslog vidare byxor

Skolsköterska missade pungvred – föreslog vidare byxor
Skolsköterskan tyckte att pojken skulle byta till vidare byxor, men i själva verket hade han pungvred. Arkivbild: Colourbox

Två missbedömningar, först av skolsköterskan och sen av en läkare på akuten, gjorde att en 16-årig pojke blev tvungen att operera bort en testikel. Det som bedömdes som en infektion var i själva verket pungvred.

20 april 2011

Det var i mars som den 16-åriga pojken gick till sin skolsköterska för att han hade ont i vänster testikel. Av henne fick han rådet att använda vidare byxor.

Två dagar senare kommer han till akuten eftersom han hade blivit sämre. Läkaren bedömde att det var en infektion, skrev ut antibiotika och bokade tid för återbesök en vecka senare.

Ytterligare några dagar senare fick en annan läkare höra om fallet och beställde tid för ultraljud. När det gjordes hade det gått tio dagar sedan pojkens första besök på vårdcentralen.

Undersökningen visade att det var pungvred (testistorsion) och testikeln opererades bort samma dag.

I den lex Maria anmälan som nu har gjorts sägs att testistorsion borde ha utretts direkt då pojken sökte akut eftersom det är en tydlig rutin och grundläggande regel vid sjukhuset vid den typen av smärta som pojken hade.

Vem som bär ansvaret för skolhälsovårdens felaktiga råd ska utredas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida