coronakrisen

Skolsköterskor förflyttas till äldrevården

Skolsköterskor förflyttas till äldrevården
Lena Lindh är ordförande för Vårdförbundet avdelning Sörmland.

I Eskilstuna vill kommunen omplacera ett 20-tal av de 30 skolsköterskorna till arbete inom hemsjukvård och äldreboenden. Vårdförbundet har protesterat mot hur det har skötts. "Fort och fel följs alltid åt", säger ordföranden Lena Lindh.

I måndags blev skolsköterskorna i Eskilstuna snabbinkallade till ett möte på kommunen. De fick då veta att bara ett fåtal skulle jobba kvar med elevhälsan och att majoriteten skulle omplaceras till dygnet runt-arbete inom vård och omsorg redan nu till helgen.

? Flera av dem har reagerat med förtvivlan. För några är det kanske 20 år sedan de arbetade med sådana uppgifter som de skulle ha där. De har en helt annan inriktning och erfarenhet och känner sig väldigt osäkra. Jag har fått mail mitt i natten från skolsköterskor som inte kan sova och andra ringer mig och gråter, säger Lena Lindh som är ordförande för Vårdförbundet avdelning Sörmland.

Felaktig information

Hon är upprörd över hur Eskilstuna kommun hanterat den här frågan.

? Vår förtroendevalda var inte med på det första mötet och det visade sig också att den information som skolsköterskorna fick var delvis felaktig. De kommer till exempel inte att arbeta natt eftersom det mesta av verksamheten inom vård och omsorg sköts dagtid och vardagar.

Vårdförbundet hade i går en förhandling med kommunen och där förklarade Lena Lindh att man anser att det här inte har skötts rätt och riktigt. Hon säger att det hade varit bättre om kommunen hade börjat med att skicka ut en förfrågan till skolsköterskorna för att se om det kunde ha blivit löst på frivillig basis och att kommunen hade sett över var de skulle kunna arbeta beroende på vilken erfarenhet de har.

? Kommunen borde ha kontaktat oss först och sett till att informationen blev rätt från början, säger Lena Lindh.

Mycket att göra

Hon påpekar också att även om eleverna på gymnasiet arbetar hemma och många elever är borta från grundskolan så har skolsköterskorna fortfarande mycket att göra. Många barn har problem i det läge som är nu och oroliga föräldrar hör av sig. Vaccinationerna måste också fortsätta, det arbetet kan inte senareläggas. Det kan bli tufft att hinna med om bara en tredjedel av skolsköterskorna finns kvar.

I dag ska kommunen hålla ett nytt informationsmöte med skolsköterskorna då även Vårdförbundet kommer att vara representerade, liksom samordnaren inom kommunens vård och omsorgsverksamhet.

Vad gäller om du omplaceras? Läs mer här.

Flera hundra saknas

I Eskilstuna kommun är hundratals anställda inom vård och omsorg hemma för att de är sjuka eller vabbar.

”Vi försöker stärka upp med medarbetare från andra områden, vi tar in timvikarier och vi rekryterar även ny personal. Men utöver det ser vi ett långsiktigt behov av förstärkning från cirka 500 personer från andra delar av kommunen. Företrädesvis söker vi medarbetare som har vård- och omsorgskompetens”, skriver Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, i ett mail till Vårdfokus.

Han säger att alla som tas in introduceras och att de ska få arbetsuppgifter anpassade till den kompetens de har. Det gäller även skolsköterskorna.

”Vi är mycket tacksamma att de kommer och stöttar upp oss i vårt ansträngda läge”, skriver Carl-Fredrik Movitz.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida