Skoltoalett ger magproblem

Över hälften av alla besök på barn- och ungdomskliniken på Värnamo sjukhus beror på magbesvär. Samtalen från oroliga föräldrar med förstoppade barn ökar ständigt, men urin- eller bajsläckage är också vanligt hos alltifrån spädbarn upp till gymnasietonåringar.

– Det sägs att 95 procent av alla vuxna går på toaletten på förmiddagarna, men barn och ungdomar håller sig ofta hela dagarna, säger gastroenterolog Lars Björkengren-Johansson, verksamhetschef.

Det kan bero på att skoltoaletterna är snuskiga, att de inte får sitta i fred eller inte hinner, att det inte går att låsa om sig eller för de minsta skolbarnens del att de inte klarar toalettbesöket själva. Men en stor del av magproblemen beror sannolikt också på att vi får i oss för lite bakterier nu för tiden, hävdar han.

– Maten vi äter är för steril och det leder till en rubbad avföringsbalans som i sin tur ger en rad andra besvär som huvudvärk, sömnbesvär, koncentrationsstörningar och beteendeproblem. Jag hävdar till och med att anorexi ofta är ett förstoppningssyndrom. Vad händer med en tarmflora som inte får mat på flera månader?

Barnombudsmannen kom 2006 med rapporten Vill man gå på toa ligger man risigt till där just toaletterna pekas ut som ett stort arbetsmiljöproblem i skolan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida