Socialdemokraterna lovar kraftiga förbättringar av barnsjukvården

Socialdemokraterna lovar kraftiga förbättringar av barnsjukvården
Ilija Batljan (S) kandiderar till posten som finanslandstingsråd i valet 2010. Foto: Linda Håkansson.

Rätt att arbeta heltid. Möjlighet för barn att hålla kontakt med sina vänner från sjukhuset via Internet. Och prestationslöner till personalen. Det vill Socialdemokraterna i Stockholm införa om de vinner valet.

I dag klockan 12.00 presenterade den socialdemokratiska oppositionen sina förslag på hur de vill förbättra barnsjukvården i Stockholm.

Socialdemokraterna har bland annat intervjuat Vårdförbundet i samband med att förslagen togs fram. Vårdförbundets viktigaste synpunkter är att det behövs fler vårdplatser inom specialistsjukvården och fler specialistutbildade sjuksköterskor.

Genom att satsa 100 miljoner kronor extra per år lovar Socialdemokraterna att bland annat följande bli verklighet vid ett maktskifte i landstingsfullmäktige i höst:

  • Öka antalet läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det mesta av pengarna ska användas för att rekrytera fler anställda med hög kompetens för att öka patientsäkerheten. Specialistläkare och specialistsjuksköterskor kan dela upp tjänsten mellan primärvård och specialistvård.
  • Vårdgaranti för barn. Ska omfatta hela barnsjukvården och innebär till exempel att läkaren kommer hem till barnet i stället för att familjen sitter på akuten.
  • Rätt till heltid. Alla som vill ska få arbeta heltid, till exempel genom att jobba på flera olika arbetsplatser. Särskilda bemanningscentrum på sjukhusen ska ersätta hyrpersonal. Prestationslöner införs så att personalen drar nytta av de besparingar som de själva har skapat.
  • Fler intensivvårdsplatser. Antalet platser för de svårast sjuka barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus byggs ut.
  • Neonatalvård för hela familjen. Föräldrar får rätt att stanna med sitt nyfödda barn. I anslutning till neonatalavdelningen ska det finnas möjligheter att tvätta och laga mat.
  • Öppna familjeavdelningen på Sachsska. Nedlagda avdelning Q80, som var en mellanvårdsform där föräldrar inkluderades i vården, öppnas igen.
  • Använda ny teknik. Föräldrar och barn ska kunna hålla kontakten med släkt och vänner via webbkamera och Skype – videotelefoni i datorn. Webbkamera införs även på sjukvårdsrådgivningen på telefon.
  • Fler specialistutbildade sjuksköterskor. Fler sjuksköterskor ska få vidareutbilda sig. I samband med det ska lön och forskningsmöjligheter ses över.
  • Kompetensutveckling för undersköterskor. Undersköterskorna i barnsjukvården ska kunna vidareutbilda sig till barnsköterskor.
  • Avgiftsfri barnsjukvård. Alla patientavgifter i barnsjukvården avskaffas.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida