Stark kritik mot att vården inte anmäler barnmisshandel

Första gången spädbarnet kom till sjukhuset gjorde vårdpersonalen ingen anmälan. Andra gången var det för sent - nu sitter mamman häktad för dråp. Barnombudsmannen menar att vårdpersonal inte förstår vad anmälningsplikten innebär.

Vårdpersonal är skyldig enligt lag att göra en anmälan till socialtjänsten om ett barn far illa. Det behövs inga bevis, blotta misstanken räcker. Ändå görs det alldeles för få anmälningar på grund av okunskap och rädsla, vilket Vårdfokus har rapporterat om tidigare.

Liten flicka dog

Nyligen kom ett skadat spädbarn in till Universitetssjukhuset i Örebro men sjukhuset valde att inte anmäla. Nästa gång spädbarnet kom in var skadorna så stora att den lilla flickan dog och mamman greps misstänkt för dråp.

Gunnar Skeppner, chef för barn- och ungdomskliniken är självkritisk och säger till Sveriges Radio Örebro att man borde ha anmält vid det första vårdtillfället.

Händelsen har även fått Barnombudsmannen Fredrik Malmberg att reagera. Han menar att många inom vården inte förstår vad anmälningsplikten innebär.

– Man tror att man måste ha bevis, säger han till Sveriges Radio.

I själva verket är man alltså skyldig att anmäla så fort misstanken om att ett barn lever i missförhållanden finns och justitieombudsmannen, JO, har tidigare kritiserat sjukvården för att de inte anmäler i tid.

Sjukhusen tar på sig fel ansvar

Vid en anmälan kopplas socialtjänsten in som har en annan kompetens än den rent medicinska för att bedöma barnets situation. Lillemor Odencrants, chef för socialjouren i Örebro kommun, och Gunnar Skeppner på barn- och ungdomskliniken uttrycker båda en farhåga att sjukhusen själva utreder i stället för att följa anmälningsplikten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida