Starkt om psykisk sjukdom

Åsa Anderberg StrolloBryta om314 sidor. Alfabeta 2007www.alfabeta.seisbn 978-91-501-0825

16-åriga Minna bor på Söder i Stockholm tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma. Pappan flyttade därifrånnär Minna var fem och bor numera i den fina villaförorten. Kontakten med dottern är sporadisk. Minna har sedan dess fått ta hand om sin mamma, som varken klarar av att hålla kontakt med olika myndigheter, städa upp i den smutsiga lägenheten, laga mat eller tvätta kläder. Här frodas flugorna bland matrester och gammal smutstvätt. Än mindre är mamman förmögen att ge sin dotter uppskattning och kärlek.

Minna ska börja på gymnasiet och hoppas på en nystart där ingen känner till hennes bakgrund. Planerna grusas dock när det visar sig att Emma Larsson från hennes gamla skola går i samma klass och mamman i samma veva skrivs ut från psyket. Hur ska Minna kunna lämna sin älskade, ångestridna mamma hopkrupen på golvet i klädkammaren bara för att gå och skriva matteprovet som hon pluggat för i flera dagar?

Och hur ska hon göra med alla brev från hyresvärden som hotar med vräkning eftersom mamma stör grannarna? Strulige pojkvännen Eddie är den enda som kan erbjuda något slags normalitet i det inferno som utgör Minnas liv. »Bryta om« är bitvis plågsam läsning, men svår att lägga ifrån sig. Förlaget presenterar den som ungdomslitteratur men boken är minst lika angelägen för vuxna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida