Stödsamtal hjälper unga med psykiska problem att inte bli alkoholberoende
Unga med psykiska problem löper större risk än andra unga att tidigt utveckla alkoholberoende. Många kan dock räddas med rådgivande samtal.
Det visar forskning som har gjorts av psykiatern och doktoranden Sophia Eberhard vid Lunds universitet.
I studien deltog cirka 1 700 patienter inom allmänpsykiatrin i Lund och Uppsala, främst patienter med depression eller ångest.
Nära 50 procent av männen
Av de 424 patienter som var mellan 18 och 26 år ansåg sig 40 procent av kvinnorna och 47 procent av männen ha sådana alkoholvanor att de riskerade att utveckla ett beroende.
I normalbefolkningen i Sverige är motsvarande siffra för alla vuxna cirka 15 procent för kvinnor och 21 procent för män.
Samtal hjälpte många
Samtliga patienter i studien som drack så mycket att de riskerade att utveckla ett beroende delades in i två grupper. Patienterna i den ena gruppen erbjöds ett rådgivande samtal, den andra gruppen fungerade som kontrollgrupp.
Efter sex månader hade patienterna i båda grupperna reducerat sitt drickande. Men i gruppen som hade erbjudits rådgivande samtal drack nu hälften på ett sådant sätt att de inte längre riskerade att utveckla ett beroende, jämfört med en fjärdel i kontrollgruppen.
Patienterna i kontrollgruppen erbjöds också rådgivande samtal efter att studien slutförts.