Tioårig flicka vaccinerades av misstag

Tioårig flicka vaccinerades av misstag
En tioårig flicka vaccinerades av misstag med kickhostevaccin. Arkivbild: Colourbox

I fredags vaccinerades en tioårig flicka av misstag mot kikhosta. Familjen har epilepsi i släkten och en faster till henne fick svåra anfall av vaccinet. Flickans pappa är nu livrädd för att flickan ska drabbas av krampanfall. Men med det nya kikhostevaccinet är risken mycket liten.

Pappan är själv inte vaccinerad just på grund av risken för att epilepsi. Efter att ha rådgjort med en infektionsläkare kom han överens med skolsköterskan om att dottern bara skulle vaccineras mot difteri och stelkramp.

Trots det gav skolsköterskan flickan kikhostevaccinet. Direkt efter sitt  misstag kontaktade hon föräldrarna. Skolan har också gjort en avvikelserapport till skolhälsovården och föräldrarna har erbjudits samtal med skolläkaren.

Bengt Ljungberg, docent och överläkare vid infektionskliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund, säger i en kommentar till tidningen Sydsvenskan att det kikhostevaccin som användes för 30 år sedan gav enstaka patienter neurologiska biverkningar. Men det är mycket ovanligt att drabbas av sjukdom med det vaccin som används i dag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida