it i vården

Tonåringar kunde logga in i Journalen

Tonåringar kunde logga in i Journalen
Det finns ingen lagstiftning som reglerar vid vilken ålder en person kan få tillgång till sin journal. Arkivbild: Mostphotos

Ett tekniskt fel under sommaren har gjort att tonåringar obehindrat kunnat logga in i sina e-journaler.

Det handlar om totalt 179 personer i åldrarna 13-17 år som under sommaren har loggat in med sin e-legitimation och fått åtkomst till journalinformation.

Enligt de regler som finns ska visserligen tonåringar kunna få tillgång till sin egen journal – men först efter en bedömning av barnets mognad av en läkare eller verksamhetschef i vården.

Att det nu i alla fall har kunnat ske under en längre period beror på ett tekniskt fel som inträffade i samband med en uppgradering.

Det finns ingen lagstiftning som reglerar vid vilken ålder en person kan få tillgång till sin journal, men det pågår ett arbete med att ta fram nya principer för e-tjänsten Journalen.

Enligt de regler som landsting och regioner kommit överens om så gäller hittills att man ska ha fyllt 18 år för att få tillgång till sin egen journalinformation, men att de som är 13-17 år kan få det efter mognadsbedömning. Vårdnadshavare kan läsa sina barns journaler fram till att barnet fyller 13 år.

Fakta om Journalen

E-tjänsten Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånare att läsa sin egen journalinformation från hälso- och sjukvården via nätet.

Invånaren når tjänsten via 1177 Vårdguiden.

Idag används tjänsten av 700 000 personer i 16 landsting och regioner.

Vid årsskiftet ska Journalen vara införd i alla landsting och regioner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida