Ungas perspektiv

Sex, sprit & ätstörningar. Tonåringarnas handbok till föräldrarna. Fridah Jönsson (red). Bonnier fakta 2011, www.bonnierfakta.se, ISBN 978-91-7424-151-8??

3 januari 2012

”Jag vill att någon ska bestämma över mig. Men jag vill att den personen ska bestämma som jag vill.” Citatet ur boken sammanfattar ganska bra tonåringars syn på den perfekta föräldern, om han eller hon nu existerar. ?

19-åriga Fridah Jönsson, bokens redaktör, retade sig på att böcker om hur man ska bemöta tonåringar alltid är skrivna av vuxna. Hon skapade därför en Facebookgrupp och fick kontakt med de andra ungdomarna som i boken delar med sig av sina erfarenheter. Där berättar de hur en bra förälder ska vara — och inte vara. Ämnen som behandlas är till exempel internet, åka på festival, sex, skola och självdestruktivitet.

Men är det verkligen så stor skillnad på att vara 15 i dag mot för några decennier sedan? Den största förändringen ligger kanske i teknikutvecklingen, dagens tonårsföräldrar slapp nätmobbning och sms-stress men gick också miste om nätets enorma kontaktmöjligheter. Att man faktiskt kan umgås ”på riktigt” utan att träffas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida