Ungdomar okunniga om HPV-vaccin

Endast en av hundra ungdomar i gymnasiets första årskurs visste att humant papillomvirus, HPV, kan orsaka livmoderhalscancer, eller att det finns vaccin.

Det visar en enkätundersökning med knappt 500 elever genomförd av Uppsala universitet vid fem svenska gymnasieskolor våren 2007. Och bara fem procent av ungdomarna hade någonsin hört talas om hpv.

– Skolsköterskor och barnmorskor på ungdomsmottagningarna kommer att bli väldigt viktiga när det gäller att informera ungdomarna om de nya vaccinerna, säger Anna Höglund, docent och lektor i vård­etik vid Uppsala universitet och en av dem som har gjort studien.

Studien visar även att ungdomarna skulle vara mindre intresserade av att använda kondom och ha mer oskyddad sex om de var vaccinerade.

– Det finns en risk att de invaggas i en falsk trygghet och inte skyddar sig mot andra könssjukdomar som då sprids mer, säger Anna Höglund.

Mer än hälften av eleverna uppgav att de redan hade haft sin sexdebut. Vaccinet, som bör ges före debuten, kommer från och med 2010 att erbjudas alla flickor vid 12-13 års ålder. En ålder som kommer att göra informerandet extra svårt, tror Anna Höglund.

– De är så små att de inte tänker på dessa frågor. Därför måste skolan följa upp med information när de är lite äldre.

International Journal of STD & AIDS 2009;20:102-107.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida