Upprörda känslor efter kritik mot barnhospice
Kvällens Kalla fakta i TV4 handlar om "Lilla Erstagården" — ett barnhospice som i programmet utmålas som en "dödsklinik för barn". Programmet har mötts av starka reaktioner från sjukhusets ledning och många från vården kallar det sensationsjournalistik i sina kommentarer.
I programmet berättar tidigare anställda, två sjuksköterskor och en läkare, om problem på arbetsplatsen som började efter en omorganisation 2013 och som gjorde att de slutade på Lilla Erstagården.
En av dem är den dåvarande chefssjuksköterskan Agneta Sinander som valde att sluta sedan den medicinskt ansvariga barnläkaren sagts upp. ”Jag försökte prata med våra överordnade, men efter två veckor gav jag upp”, säger hon i programmet.
Känner sig trakasserade
En annan sjuksköterska, Anita, berättar om en tystnadskultur där anställda som skriver avvikelser blir inkallade till chefen för samtal och känner sig trakasserade. Om man uppfattas som obekväm som anställd eller förälder blir man väldigt illa behandlad, säger hon.
Men missnöjet kommer också från föräldrar som hävdar att vården försämrats efter 2013. Det gick så långt att 17 föräldrar skrev en debattartikel i Dagens Nyheter om bristerna. Efter kritiken gjorde Stockholms läns landsting en utredning och skrev en rapport – som också fick kritik för att måla upp en alltför positiv bild av verksamheten.
Kritik mot behandlingsbegränsningar
Nu har Kalla fakta gjort ett program där man granskat verksamheten och intervjuat missnöjda tidigare anställda och föräldrar. Framför allt riktas kritik mot hur Lilla Erstagården tillämpar så kallade behandlingsbegränsningar vid vård av barn i livets slutskede, att de till exempel tar bort näring och vätska.
Enligt den barnläkare som tidigare jobbade där, Ann Edner, som nu är överläkare vid Uppsala Akademiska, är det ingen etablerad metod inom svensk barnsjukvård att ta bort näring och vätska utom de allra sista timmarna när man säkert vet att ett barn ska gå bort. Hon hävdar i programmet att det finns exempel på barn som överlevt trots att Lilla Erstagården bedömt dem som döende.
Bedöms i varje enskilt fall
Den nuvarande vårdchefen för Lilla Erstagården, sjuksköterskan Minna Ranfelt Wittbom, säger i programmet att det görs en medicinsk bedömning i varje enskilt fall. Hon förklarar att det kan innebära ett ökat lidande för patienten om man ger näring i livets slutskede och säger att ”barnet dör inte av näringsbrist utan av sin svåra sjukdom”.
Hon pekar även på att det finns konsensus kring detta bland medicinsk expertis.
”Grova och felaktiga anklagelser”
På Ersta diakonis Facebooksida bemöter även sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström kritiken och säger att det är mycket grova och felaktiga anklagelser som riktas mot Ersta: ”När kroppen visar upp tecken på att den mår sämre av näringen, när sondmatningen ökar barnets lidande, då kan det bli aktuellt att helt eller delvis ta bort näringstillförseln. Medicinsk personal känner igen tecknen: Det kan handla om kräkningar, andningssvårigheter och svår slembildning”, skriver han och tillägger att det aldrig är ett definitivt beslut utan något som omprövas hela tiden.
Inlägget har fått över 2 000 gillamarkeringar och ett stort antal kommentarer från anställda inom vården och föräldrar som ger Lilla Erstagården sitt stöd och riktar kritik mot det som de anser är ”sensationsjournalistik”.
Programmet i sin helhet finns att se på TV4 play och sänds i kväll kl 21.