Var fjärde ettåring ammas
Trenden att amma sina barn längre håller i sig — allt fler barn ammas delvis vid nio och tolv månaders ålder.
Det är nästan inga barn som ammas helt vid nio och tolv månaders ålder, men allt fler barn ammas delvis. Det visar statistik om amning för 2016 som Socialstyrelsen presenterar idag.
- 2006 ammade 17 procent av mammorna delvis sina barn vid ett års ålder
- 2016 ammade 26 procent av mammorna delvis sina barn vid ett års ålder.
Det har alltså skett en markant ökning under den senaste tioårsperioden.
Även bland dem som ammar delvis när barnet är nio månader har det skett en ökning. I dag ammar 43 procent av mammorna delvis vid nio månaders ålder.
Minskning bland de minsta
Samtidigt visar statistiken att andelen mödrar som ammar sina barn helt utan tillägg upp till sex månaders ålder har minskat.
Den allra högsta siffran noterades 1996 – då var 43 procent av barnen helammade vid sex månader. Tjugo år senare, 2016 är det bara knappt 14 procent av de barnen som helammas – men till det ska läggas att 50 procent ammas delvis.
Vid fyra månaders ålder var 69 procent av barnen helammade år 1996. Tjugo år senare är det 51 procent. Men slår man ihop det med de som ammas delvis är det 74 procent av barnen som får bröstmjölk vid fyra månaders ålder.
Läs också: Hjälp att amma Elton
Flest ammar i Stockholm och på Gotland
Liksom tidigare år visar statistiken för 2016 att det finns regionala skillnader när det gäller hur stor andel av barnen som ammas. Genomsnittet för riket var 64 procent.
För Stockholms och Gotlands län noterades de högsta siffrorna. Där ammades drygt 69 procent av barnen vid sex månaders ålder.
Västmanlands och Gävleborgs län hade lägst andel ammade barn vid motsvarande ålder, 58, respektive knappt 57 procent.
Alla siffror hittar du hos Socialstyrelsen.