Vattenpipa förrädisk trend bland unga

Allt fler tonåringar röker vattenpipa. När tobaken smakar lakrits eller äpple tror många att den är harmlös. Men en färsk studie visar motsatsen.

Frankrikes nationella tobaksförebyggande myndighet, OFT, har låtit testa halterna tjära, kolmonoxid och nikotin i tre olika typer av vattenpipa. Tjärhalter som var 27 till 102 gånger högre än EU tillåter i cigaretter uppmättes. Kolmonoxiden var 15 till 22 gånger högre än de får vara i cigaretter och mängden nikotin motsvarade en till sex cigaretter.

– Eftersom röken är kyld drar till och med nybörjare ned den längre i lungorna så
att skadorna blir värre, säger Gunilla Fagerholt, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor.

Delat munstycke sprider smitta

I våras visade en undersökning bland 8 500 tonåringar i 21 skånska kommuner att varannan tonåring hade provat att röka vattenpipa. Trenden är densamma i hela västvärlden.

– Till riskerna med tobaken kommer risken att smittas av herpes, streptokockinfektioner, körtelfeber och annat då man delar munstycke, varnar Gunilla Fagerholt.

På Cochrane-institutets uppdrag har en forskargrupp sökt efter studier om effekterna av att röka vattenpipa. De hittade inga, men heller ingen forskning som stöder idén att vattenpipa är mindre farligt än cigaretter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida