Viktiga uppgifter saknades i skolhälsovårdens journaler

Viktiga uppgifter saknades i skolhälsovårdens journaler
Crama vårdcentral i Mölnlycke har slarvat med journalföringen inom skolhälsovården, det menar kommunen som nu lex Maria-anmäler vårdcentralen. Arkivbild: Colourbox

Härryda kommun anmäler den privata vårdcentralen Crama för otillräcklig journalföring. Crama skötte skolhälsovården åt en numera nerlagd friskola. När kommunen tog över efter nerläggningen saknades viktig dokumentation kring vaccinering och hälsokontroller.

15 november 2012

Mellan hösten 2010 och våren 2012 drev Vittraskolan friskoleverksamhet i Mölnlycke i Härryda kommun. Under tiden som skolan var i gång hade man avtal med Crama vårdcentral gällande skolhälsovåden.

När journalerna lämnades till den kommunala skolan efter dess nerläggning upptäcktes stora brister i journalföringen. Så mycket uppgifter saknades att kommunen nu valt att lex Maria-anmäla vårdcentralen till Socialstyrelsen.

”Väldigt svårt att få information”

– När vi fick tillbaka materialet var verksamheten på skolan avslutad. Därefter har det varit väldigt att få fram information från Crama, säger Jeanette Medner Forsberg, sjuksköterska och verksamhetschef för skolhälsovården i Härryda kommun.

I flera av journalerna framkommer det att föräldrarna mottagit och skrivit under ett medgivarintyg för vaccination, men om vaccination eller hälsokontroller faktiskt genomförts är oklart.

Annan sjuksköterska kallades in

När kommunen kontaktade Vittraskolan fick de veta att Crama sagt upp avtalet med skolan strax innan nerläggningen. I stället kallade då skolan in en annan skolsjuksköterska som var kopplad till en Vittraskola i Halmstad. Uppgifter från dessa undersökningar har också varit svåra att få tag på.

– Det finns alltid en risk när man inte får en korrekt information kring en vårdkedja. Än så länge har vi inte märkt att något av barnen mått dåligt, men det här har skötts så pass dåligt att det ändå är värt att uppmärksamma, säger Jeanette Medner Forsberg.

Dementerar uppgifterna

Anders Stenman, ekonomisk rådgivare åt Crama, dementerar dock att det skulle slarvats med journalföringen. Enligt honom har alla vaccinationer och hälsokontroller dokumenterats på rätt sätt.

– Den ansvarige sjuksköterskan som skötte det här arbetar inte längre för Crama. Men enligt henne är allting gjort efter konstens alla regler. Att kommunen säger att de inte fått rätt information vill jag inte kommentera annat än att vi nu självfallet ska kontakta dem, säger Anders Stenman.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida