Bemanningskris

Barn får köa för operation på Astrid Lindgren

Barn får köa för operation på Astrid Lindgren
Det är inte barn med allvarliga tillstånd som väntar i operationskön, enligt chefen för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Över 200 barn har fått vänta mer än 90 dagar på operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Skälet är brist på operationssjuksköterskor. Men det handlar inte om canceroperationer eller andra akuta tillstånd.

– Vi har stora problem och jag beklagar det för varje barn som får vänta för länge på operation. Men det är inga akuta operationer som får vänta – inga canceroperationer, de vet alla att de måste göras snabbt. Öppna hjärtoperationer gör vi inte ens här, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Han har fått ägna en stor del av dagen åt att dementera en artikel i Svenska Dagbladet som säger att det är barn med cancer och svåra hjärtproblem som köar.

Lång väntan

Majoriteten av de 210 barnen i operationskön väntar på dagkirurgi, vanligast är ingrepp för icke nedvandrade testiklar, enligt Svante Norgren.

–  Det är jättesynd om barnen och det är jobbigt för föräldrarna att operationerna skjuts upp, men vi har självklart reagerat på detta och har omfördelat personal och bland annat går chefer med klinisk kompetens in i linjen för att stötta.

Antalet operationssjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus ska vara 28 men är bara 20.

– Det drar ner kapaciteten med 10 procent och ännu mer i sommar, det är ett jätteproblem, men den generella bristen på sjuksköterskor kan jag inte göra något åt.

Tung belastning

Sedan i höstas har ett stort antal sjuksköterskor slutat. Flera av dem har gått till arbetsgivare som betalar mer men Svante Norgren tror inte att det är främsta skälet.

– Jag tror att den stora boven är arbetsbelastningen.

Barnet, som SvD skriver om, vars operation skjutits upp tre gånger, hade en tumör i ryggmärgen som opererades bort.  Sedan han fick skolios med böjd ryggrad tvingas han till operationer för att förlänga de stag som håller hans rygg rak.

Hunnit sövas

Tredje gången operationen sköts upp hade pojken till och med hunnit sövas och läkarna stod beredda, enligt SvD.

–  Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Svante Norgren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida