Avdelningscheferna fråntogs rätten att sätta lön efter löfte om 24 000

Avdelningscheferna fråntogs rätten att sätta lön efter löfte om 24 000
En avdelningschef lovade nyexaminerade sjuksköterskor för mycket. Nu får ingen av dem själv sätta lön längre. Arkivbild: Colourbox

Tre nyutexaminerade sjuksköterskor erbjöds 24 000 kronor för att börja arbeta på kvinnokliniken på Norrlands universitetssjukhus. Men efter ett ingripande från landstingsledningen fick bara en av dem den utlovade ingångslönen.  Nu har alla avdelningschefer fråntagits rätten att besluta om lön.

Som Vårdfokus tidigare berättat har hittills bara en sjuksköterska som nyanställts på gynavdelningen vid Universitetssjukhuset i Umeå fått 24 000 kronor i månadslön. Ytterligare två sjuksköterskor fick ett muntligt löfte om 24 000, men sedan backade arbetsgivaren när anställningsavtalet skulle skrivas på.

Den sjuksköterska som fick behålla 24 000 kronor i ingångslön hann svara ja skriftligt innan landstingsledningen i Västerbotten fick kalla fötter sedan uppgifterna kommit ut i medierna.

Vårdförbundet stöttar avdelningschefen

Nu har alla sjukhusets avdelningschefer fråntagits rätten att besluta om lön.

– Jag stöttar avdelningschefen, det är bedrövligt att de tog ifrån henne mandatet att sätta lön när hon bara agerade på ett ansvarsfullt sätt för att det ska fungera i sommar, säger Jenny Olsson, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Västerbotten till Vårdfokus.

Enligt Jenny Olsson finns det ingenting Vårdförbundet kan göra rent arbetsrättsligt eftersom budet på 24 000 drogs tillbaka telefonledes innan de två sjuksköterskorna hann svara. Däremot stöttar förbundet dem i försöken att trots allt få den lön de ursprungligen lovades.

Svagt intresse för snabbhetspremie

Enligt Jenny Olsson ser sommarsituationen mycket allvarlig ut i Västerbotten i år. Därför har alla sjuksköterskor som examineras från Umeå erbjudits en snabbhetspremie på 7 000 kronor om de skriver på kontrakt före den sista mars, ett datum som förlängts flera gånger eftersom studenterna inte har varit så villiga att nappa som landstinget hoppats.

I morgon, tisdag, ska Vårdförbundet på planeringsmöte med högsta landstingsledningen för att höra mer om den väntade krisen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida