sommar 2016

Hoppas klara sommaren med bonuspengar

Hoppas klara sommaren med bonuspengar
Det är stora skillnader mellan vad de olika landstingen/regionerna och kommunerna betalar i sommarbonus. Arkivbild: Mostphotos

Sjuksköterskor kan få upp till 15 000 kronor för att skjuta upp en semestervecka. Även kommunerna satsar på extra ersättningar i sommar.

I går kunde Vårdfokus berätta att arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort en undersökning som visar att nästan hälften av landstingen anser att bemanningsläget är sämre inför den här sommaren jämfört med förra året.

En av de åtgärder som arbetsgivarna nu tar till är sommarbonus – extra ersättning för anställda som skjuter upp sin sommarsemester eller tar extrapass. Av SKL:s kartläggning framgår att de flesta landsting kommer att ha sommarbonusar även i år.

Från 6 000 till 15 000

Vårdfokus har gått igenom vad som skrivits om sommarbonusar i lokala medier den senaste månaden och det visar sig att det är stora skillnader i hur mycket pengar en uppskjuten semestervecka ger.

I Region Skåne får de 6 000 för en vecka och det dubbla för två veckor.

Region Halland betalar 12 000 kronor för en vecka och upp till 30 000 för den som flyttar alla sina fyra semesterveckor.

Inom Region Jämtland/Härjedalen har man ett komplicerat system med olika ersättning beroende på när man tar ut semestern och hur länge man har arbetat. Nyexaminerade får bara 4 500 kronor för en uppskjuten semestervecka, medan de erfarna får 10 000 extra.

Landstinget i Sörmland har tagit beslut om en sommarbonus på upp till 2 000 kronor per arbetspass.

Även i kommunerna

Även kommunerna har svårt att rekrytera och satsar på extra ersättningar till ordinarie personal som skjuter upp sin sommarsemester. Både Avesta och Norrköping betalar 15 000 kronor extra per vecka.

– Konkurrenssituationen trissar upp lönerna och två sjuksköterskor har flyttat. Vi har inte haft så många vakanser någon sommar, säger enhetschefen Annelie Andersson till Avesta tidning.

Kommunen har 38 sjuksköterskor som arbetar inom vården och i sommar fattas 13.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida