bemanning

Brist på svenska sjuksköterskor i Norge

Brist på svenska sjuksköterskor i Norge
Allt färre svenska sjuksköterskor åker över gränsen för att arbeta i Norge.

Bristen på sjuksköterskevikarier i Norge är nu så stor att det påverkar de anställdas möjligheter att få ledigt. Enligt bemanningsföretagen beror det framför allt på minskad arbetskraftsinvandring från Sverige.

5 november 2018

Den norska sjukvården har gjort sig beroende av vikarier från grannländerna, framför allt Sverige. Men bemanningsföretagen klarar inte av att täcka sjukhusens behov när allt färre svenska sjuksköterskor söker sig till Norge. Det har lett till indragna semestrar, mer övertid och stängda avdelningar, enligt norska public servicebolaget NRK.

Kraftig minskning

Arbetskraftsinvandringen från Sverige och övriga skandinaviska länder har minskat kraftigt sedan 2013 då över 35 000 personer arbetade inom bemanningsbranschen, framför allt inom hälso- och sjukvården. 2017 hade den siffran sjunkit till under 10 000.

Bättre hemma

Vårdfokus har tidigare berättat om att allt färre svenska sjuksköterskor söker legitimation för att arbeta i Norge. Orsaken tros vara att den norska kronan sjunkit i värde samtidigt som löner och övriga villkor i Sverige har blivit bättre till följd av bristen på sjuksköterskor här.

Läs också: Norge lockar allt färre svenska sjuksköterskor

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida