Färre sjuksköterskor än befarat mister jobbet i Hedemora

Var tredje sjuksköterskas jobb var hotat i Hedemora. Men nu har kommunen inlett diskussioner om alternativa lösningar med flera av dem.

– Vi tycker förstås att det är mycket bättre att lösa sådant här på frivillig väg, åtminstone för några. Då blir det färre som behöver sägas upp, konstaterar Agneta Johansson, Vårdförbundets ombudsman i Dalarna.  

I julas såg det ut som om sju av de 24 sjuksköterskorna i Hedemora kommun skulle tvingas gå från jobbet sedan kommunfullmäktige klubbat igenom vård- och omsorgsförvaltningens sparplan. Hela besparingen skulle tas ut på kommunens sjuksköterskor.

Veckan före jul satte Vårdförbundet sig i förhandlingar med Hedemora kommun om hur neddragningarna skulle gå till. Någon lösning nåddes inte och det hela ajournerades till i eftermiddag. Men i förra veckan fick Vårdförbundet ett brev där sjuksköterskornas arbetsgivare bad om att få att skjuta på mötet.

– Anledningen var att man inlett diskussioner med några sjuksköterskor om avgångsvederlag eller olika pensionslösningar, och det tycker vi förstås är positivt, säger Agneta Johansson. 

Något datum är ännu inte satt för när förhandlingarna om resten av sjuksköterskorna ska återupptas. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida