Gotland säger upp i primärvården

Distriktssköterskor och undersköterskor sägs upp när Gotlands kommun ska spara. I en konsultrapport kallas de »omkringpersonal till doktorn«.

Beslutet att säga upp har upprört Vårdförbundet och distriktssköterskorna.

– Det kommer att drabba patienterna, säger Maria Ahlmark, Vårdförbundets vice ordförande på Gotland och själv distriktssköterska.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att säga upp åtta av Gotlands 50 distriktssköterskor och 15 av 26 undersköterskor inom primärvården så snart som möjligt. På det sättet kommer kommunen enligt beräkningarna att spara åtta miljoner kronor om året.

Dessutom ska ytterligare 35 miljoner sparas genom att personalen arbetar effektivare. Hur det ska gå till är dock oklart.

Maria Ahlmark är mycket kritisk mot den konsultrapport som ligger till grund för beslutet. I den talas bland annat om »distriktsläkaren och hans sköterskor« och »omkringpersonal till doktorn«.

– Menar han undersköterskor, sjuksköterskor eller distriktssköterskor? Vi anser att han marginaliserar alla tre grupperna genom att använda begreppet sköterskor.
Hon reagerar också mot att besparingarna bara gäller distriktssköterskor och undersköterskor, inte andra grupper, till exempel läkare.

Ännu har Vårdförbundet inte fått några varsel eller någon begäran om förhandling och det är oklart var neddragningarna kommer att ske. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida