sommaren 2018

Ingen intensivvård i Kiruna i sommar

Ingen intensivvård i Kiruna i sommar
Kiruna sjukhus är Sveriges nordligaste sjukhus med 38 vårdplatser och 500 anställda, inklusive primärvården. Foto: Anders Alm/Region Norrbotten.

På grund av sjuksköterskebrist har Region Norrbotten beslutat att stänga vårdplatserna för intensivvård i Kiruna under semesterperioden. Patienterna flyttas i stället till Gällivare.

Region Norrbotten säger sig ha försökt rekrytera vikarier, hitta hyrsjuksköterskor och att erbjuda sina sjuksköterskor extra bonus för att jobba under sommaren – men inget har fungerat. Nu har man i stället tagit beslutet att stänga vårdplatserna för intensivvård vid sjukhuset i Kiruna under semesterperioden.

– Vår personal behöver få sin välförtjänta sommarsemester. Trots att vi stänger platser kommer vi att ha ett säkert akut omhändertagande i Kiruna eftersom vi har läkare och sjuksköterskor med hög kompetens för att stabilisera patienterna inför en säker transport, säger Brita Winsa, chef för Division närsjukvård, i ett pressmeddelande.

Tolv mil bort

Patienter som behöver intensivvård kommer alltså att transporteras till Gällivare som ligger tolv mil bort.

Region Norrbotten säger i ett pressmeddelande att de vill undvika att beordra medarbetare att arbeta så långt det är möjligt.

– Att beordra medarbetare i Kiruna att arbeta övertid skulle inte heller lösa den situation vi står inför. Vi befinner oss i ett skarpt läge där vi måste göra en svår prioritering, vi väljer mellan välförtjänt vila för våra medarbetare eller att kunna hålla alla IVA-platser öppna, säger Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör.

De som flyttar en semestervecka utanför semesterperioden får 9 000 kronor per vecka. För extrapass i region Norrbotten tjänar sjuksköterskor 4 831 kronor på vardagar och 5 231 kronor på helgen för ett förmiddagspass. Det är inklusive den extra sommarersättningen på 900 kronor för vardag och 1 300 för helg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida