IVO. Stockholmsvården beroende av extrapass i sommar

IVO. Stockholmsvården beroende av extrapass i sommar
Vården i Stockholm i sommar bygger på att personalen arbetar extrapass, enligt IVO:s inspektion. Arkivbild: Colourbox

Bristen på sjuksköterskor på Stockholms sjukhus i sommar gör vården skör konstaterar Inspektionen för vård och omsorg efter att ha telefoninspekterat sex sjukhus i länet.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, genomförde före midsommar intervjuer om sommarsituationen med chefläkarna på Stockholmssjukhusen.

Flera av dem uppgav att läget var skört och att en stor del av sommarplaneringen bygger på att personalen arbetar extra pass och förskjuter sin semester. Brist på sjuksköterskor har lett till att antalet vårdplatser dragits ner, och enligt IVO finns det inte så många erfarna sjuksköterskor i tjänst.

Efter den förstärkning av förlossningsvården på Södertälje sjukhus som gjordes i juni motsvarar platsantalet det beräknade antalet förlossningar i länet även om man räknar med toppar vissa dygn. Också på bb-avdelningarna kan det bli överbeläggningar med utlokalisering till gynekologisk vårdavdelning.

IVO:s telefoninspektioner med chefläkarna genomfördes under de två veckorna före midsommar, men dialogen fortsätter och efter sommaren kommer en summering att göras.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida